Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi "Sfinţii Trei Ierarhi" Târgu Frumos

 
 

Despre biserică

Prezentarea regiunii şi a bisericii

Situat intr-o regiune de 'vie circulatie', orasul Targu-Frumos reuneste drumurile ce leaga orasele Iasi,Roman,Pascani si Harlau, purtand si denumirea de 'Poarta Targului Frumos'. Acesta este datat inca din sec. XIV dupa relatarile lui M.Costachescu, reprezentand una din cele mai vechi localitati din nordul Moldovei.

O podoaba a istoriei, lasata in orasul Targu-Frumos este reprezentata de Biserica 'Sf. Parascheva' ,ctitorita de domnitorul Petru Rares in anul 1541, alaturi de alte vestigii si marturii istorice.

Cu o populatie preponderent ortodoxa, orasul Targu-Frumos se mandreste cu patru biserici,intre care Biserica ortodoxa de Stil Vechi ce poarta hramul „Sfintii Trei Ierarhi " si deserveste drepslavitorilor crestini din oras si imprejurimi.

Astfel, costructia propriu-zisa a bisericii a inceput in anul 1994, iar un an mai tarziu a fost sfintita si asezata piatra fundamentala de catre I.P.S.M. Vlasie. La exterior,biserica a fost zugravita in praf de piatra de catre o echipa de meseriasi din comuna ieseana Belcesti. Lucrarile de sculptura din interiorul bisericii au fost facute de domnul Valerica Hizanu din loc.Grumazesti jud.Neamt,iar pictura bisericii a fost zugravita in stil realist de catre Valentina Acasandrei din Iasi. Pe parcurs s-au mai realizat si alte constructii utile precum clopotnita, casa parohiala si un frumos aghiazmatar.

Desi initial,biserica nu s-a dorit a fi construita,de catre unii crestini, lucarile au inceput si continuat, mai tarziu dovedindu-se a fi un lucru foarte binevenit crestinilor care le era mult mai usor sa frecventeze biserica din Targu -Frumos,in locul bisericii de la Bals.

Astfel,cu toate ispitele si greutatile ce s-au ivit pe toata perioada constructiei bisericii, aceasta a putut fi terminata cu ajutorul Lui Dumnezeu, cu ocrotirea Sf. Trei Ierarhi, patronii si ocrotitorii acestui Sf. Locas, cu sprijinul crestinilor din parohie si sub indrumarea directa si nemijlocita a preotului paroh Petrica Tarabuta.

Sfintirea bisericii a avut loc in data de 5/18 septembrie 2005 in prezenta I.P.S. Vlasie impreuna cu un sobor de episcopi,preoti si diaconi,precum si multi credinciosi veniti din toata tara.

Toti credinciosii care trec prin orasul Targu Frumos au posibilitatea de a vizita si a se inchina in aceasta frumoasa biserica si sunt bineprimiti oricand sa participe la Sfintele Slujbe.

Dumnezeu sa va binecuvinteze!
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one